Merinovillapipoja tilauksesta ja lahjaksi

Näin syksyisin ajankohtaisia neuleita ovat ainakin pipot, niitä tulee tehtyä yleensä useampiakin. Tänä syksynä minulta on tilattu ainoastaan merinovillapipoja langan pehmeyden ja konepestävyyden vuoksi. Tässä esittelyssä kaksi syksyn aikana valmistunutta tilauspipoa ja yksi lahjaksi mennyt pipo. Tilausjonossa on vielä ainakin yksi merinovillapipo odottamassa valmistumista ja esittelyä.

Kuvat saa aukeamaan suurempina klikkaamalla kuvaa.

Oranssi-harmaa pipo

Tämä tilauspipo tehtiin asiakkaan toiveiden mukaan oranssista Big Merinosta ja vaaleanharmaasta Merino Extra Finesta. Molempia lankoja varattiin yksi kerä (50 g), koska sen laskettiin riittävän. Oikeastaan muita toiveita pipolle ei ollut, paitsi että siitä piti tulla aikuiselle miehelle sopiva. Pipo päätettiin tehdä niin, että kaksinkerroin taitettava resori tulee harmaasta langasta (neulottu 3 mm puikoilla) ja varsinainen pipo-osa oranssista (5 ja 4 mm puikoilla). Jos ja kun oranssi ei riitä, päälaelle tulee lisää harmaata.

Joustinneule on tehty perinteisesti 2 o 2 n -neuleella, ja se on aika pitkä, jotta korvien päälle saa kunnolla lämmikettä. Oranssiin osioon kokeilin ensin eräänlaista hienoa ristikkoneuletta, mutta se oli liian joustamaton tähän tapaukseen, paksummalla langalla olisi voinut toimia paremmin. Päädyin siis lainaamaan pipoon hauskan ja simppelin pintaneulemallin Klompelompe Jässikkämyssystä. Lankaa pipoon meni yhteensä 96 grammaa, eli varatut langat menivät aika tarkasti.

Pipo oli sopiva ja muutenkin asiakkaalle mieluinen. :)
Pipo oli sopiva ja muutenkin asiakkaalle mieluinen. 🙂

Raidallinen pipo lapselle

Raitapipo koululaiselle.
Raitapipo koululaiselle.
Tämä Merino Extra Fine -langasta neulottu raitapipo meni lahjaksi kouluikäiselle pojalle. Hän oli joskus maininnut haluavansa pipon, jossa on mustaa, valkoista ja punaista, joten pipo tehtiin näillä väreillä. Pipoon ei ole käytetty mitään ohjetta, vaan se on neulottu ihan ”omasta päästä”. Musta taitettava resori on neulottu 3 mm puikoilla ja raidallinen osa 4 mm puikoilla. Valkoiset raidat, samoin kuin punainenkin, on neulottu sileällä neuleella (4 krs), mustissa raidoissa on ensimmäinen kerros oikein ja toinen nurin. Pipoon meni lankaa yhteensä 68 grammaa, josta mustaa on noin 37, valkoista 28 ja punaista 3 grammaa.

Tupsu olisi myös ollut toivelistalla, mutta se jätettiin pois, jotta pipo mahtuu myös pyöräilykypärän alle.

Drops Veronica Tupsupipo

Tämä tilauksesta neulottu Veronica-tupsupipo on tehty ohjeesta poiketen kokonaan Drops Big Merino -langasta, sillä asiakas halusi muhkean pipon, joka ei kutita. Ohjeenmukainen lanka pipoon olisi ollut harmaa Drops Nepal ja tupsuun pörröinen Drops Vienna-lanka valkoisena.

Joko langanvaihdoksesta tai käsialasta johtuen täysin ohjeen mukaan neulottu pipo jäi aikuiselle liian matalaksi, joten lisäsin pipon kuvio-osaan noin 6 kerrosta (pääasiassa sileää neuletta – yhtä kuviota jatkoin kahden kerroksen verran). Pipoon meni lankaa yhteensä 132 grammaa: tupsuun noin 60 grammaa valkoista ja itse pipoon noin 72 grammaa harmaata. Pipon 1 o, 1 n -joustinneule on neulottu 3,5 mm puikoilla, muu pipo 5 mm puikoilla. Tupsusta tehtiin asiakkaan toiveen mukaan erityisen muhkea, ja sen halkaisija on noin 10 cm.

Asiakas oli oikein tyytyväinen pipoonsa, ja alkoi pohtia, että saattaisi tarvita myös lapaset samaa sarjaa…

Pipossa on kaunis pintaneulekuviointi, joka on toteutettu oikeilla ja nurjilla silmukoilla.
Pipossa on kaunis pintaneulekuviointi, joka on toteutettu oikeilla ja nurjilla silmukoilla.