Tilaushaalari ja Klompelompe Solmupipo. Juttu julkaistu alun perin vanhassa blogissa. Alkuperäinen juttu luettavissa täällä.
 
 

Tilaushaalari ja Klompelompe Solmupipo

 
 
Eräs äiti tilasi (tyttö)vauvalleen talveksi villahaalarin valkoisesta Dropsin CottonMerino -langasta. Kaupan päälle lupasin hänelle valitsemansa pipon Klompelompe-kirjan ohjeista, toteutettuna joko samasta langasta haalarin kanssa, tai puuterin värisestä Dropsin Baby Merino -langasta tehtynä. Hän valitsi puuterin (todella kaunis, hennon vaaleanpunertava sävy) värisen solmupipon. Haalari päätettiin tehdä noin puolivuotiaan kokoisena, jotta menee koko talven. Pipo valmistui jo jokin aika sitten, ja haalarin viimeistelin keskiviikkona, joten voisin näin lauantain kunniaksi esitellä ne täällä.
 

Tilaushaalari Drops Cotton Merinosta

 
Tuo haalarin tekeminenhän alkaa olla jo aika tuttua puuhaa, niitä on tullut väkerrettyä jo useampiakin. Nytkin tein haalarin omaan tapaani, eli hieman poiketen alkuperäisestä ohjeesta. Ohjeen lanka on Merino Extra Fine, joka kuuluu samaan lankaryhmään (B) CottonMerinon kanssa, joten langanmuutosta varten ei tarvitse toteuttaa mitään erikoistoimenpiteitä. Lankaa tähän puolivuotiaan kokoon neuvotaan varaamaan 300 grammaa, ja tekemäni valmis haalari painoi 294 grammaa (napit toki lisäävät painoa jonkin verran), mutta yksi aloitettu kerä lankaa siis jäi jäljelle varatusta määrästä. Myssyä siitä ei olisi saanut, mutta lapasiin olisi voinut juuri ja juuri rittää. En ole kokeillut – enkä punninnut vielä viimeistelyä vailla olevia samasta langasta tehtyjä lapasia. Neuloin haalarin tuttuun tapaan 3 ja 4 mm koivupuikoilla, resoreihin 3 mm ja sileään osuuteen 4 mm puikot. Lahkeiden ja hihojen sileään osuuten käytin KnitPron Cubics puikkoja, ja täytyy kyllä taas sanoa, että on ne kyllä miellyttävät käytössä! Tuota haalaria neuloessa huomasin jossain vaiheessa, että ainakin tuo leikattu käsi meinasi välillä vähän ärtyä 3 mm puikkoja käytettäessä. En sitten tiiä vaikuttiko 4 mm puikkojen kulmikas muoto siihen, että niillä en vastaavaa havainnut.
 
Nappivaihtoehtoja oli aluksi useampiakin...

Nappivaihtoehtoja oli aluksi useampiakin…

Tilaaja valitsi Dropsin poltetut puunapit. Ylimmässä logo.

Tilaaja valitsi Dropsin poltetut puunapit (25 mm). Ylimmässä logo.

 

 

Kuvat saa aukeamaan todellisessa koossa klikkaamalla kuvaa.

Valmis tilaushaalari on hieman isompi kuin edellinen tekemäni.

Valmis tilaushaalari on hieman isompi kuin edellinen tekemäni.

Klompelompe Solmupipo Drops Baby Merinosta

Pipon tein 2,5 ja  3 mm koivupuikoilla. Noissa kovassa käytössä olleissa 3 mm puikoissa alkaa nyt jo vihdoin havaita pientä taipumista. Pipossa ohjeenmukainen lanka on Sandnesin MerinoUll, joka on hieman valitsemaani lankaa paksumpi, joten pipossa piti miettiä hieman tarkemmin tuota toteutusta. Päädyin sitten siihen, että loin silmukoita 2-3 vuotiaan pipoon riittävän määrän ja toivoin sen riittävän. Jossain vaiheessa pipoa tehdessä hoksasin. että olinkin alkanut tehdä pipoa ohjeenmukaisen ja normalin helmineuleen välimuodolla, eli 2 s ja 1 krs -tyyliin, ohjeessa oli 2 s:n ja 2 krs:n helmineule. No, en viitsinyt siinä vaiheessa alkaa purkamaan ja tehdä uudestaan, sillä pinta näytti ihan kivalta tuossakin. 
 

Täsmäpurkua 

Saatuani pipon neulottua, huomasin, että edessä, aika keskellä pipoa, oli pieni silmukkaongelma (kaksi kerrosta oli otettu yhteen silmukkaan). Ensin ajattelin, ettei se haittaa minua, sillä en olisi millään viitsinyt purkaa jo päättelyä (ja sauman ompelua) vaille valmista pipoa. Päädyin kuitenkin tekemään pienen täsmäpurkutoiminnon ja katkaisemaan sen silmukan kohdalta langan päättelykerroksesta ottaen visusti viereiset silmukat puikolle talteen. Sitten vaan purin sen yhden silmukan kohdalta virhekohtaan saakka ja ”neuloin” sen uudestaan. Olen ennenkin huomannut, että virkkuukoukku on loistava apuväline  pudonneen silmukan nostamisessa, ja nyt huomasin, että kaksipäinen tunisialainen koukku on erinomainen apuväline helmineuleessa! Sain siis virheen korjattua siististi, ja olin tyytyväinen.
 
Sitten ei tarvinnut enää kuin jännittää, että onko pipon reunus liian tiukka. No, se taisi olla nyt juuri sopiva. Oli puhe katsoa tilanne uudestaan (ja korjata reuna tarvittaessa löysemmäksi) sitten kun vauvan pää kasvaa niin isoksi, että resori alkaa olla liian tiukka. Kivempi kuitenkin, että muutoin melko löysä pipo pysyy paikoillaan nyt. Lankaa pipoon meni muistaakseni 31 grammaa, eli 50 gramman kerä riitti oikein mainiosti.
Piti sitten kuitenkin korjata se yksi silmukka!

Piti sitten kuitenkin korjata se yksi silmukka!

Valmis pipo.

Valmis pipo.

 

Kuvat saa aukeamaan todellisessa koossa klikkaamalla kuvaa.

Pipo oli juuri sopiva, ja haalarissa oli sopivasti kasvunvaraa, niin kuin pitikin.

Pipo oli juuri sopiva, ja haalarissa oli sopivasti kasvunvaraa, niin kuin pitikin.

Ei nuo 3 mm puikotkaan niin kovin pahasti ole taipuneet, ne ovat edelleen käytössä paljon miellyttävämmät kuin bambu- tai metallivastaavat. Nyt niillä on aloitettu Veteraanisukka, josta jo viime postauksessa mainitsin. On muuten hassua neuloa taas 7 veljestä -langasta, kun viime aikoina on  puikoilla ollut lähinnä vauvaneuleita, joiden langat ovat paljon pehmeämpiä. Mutta jospa sitä taas saisi käännettyä tuon sukkavaihteen päälle.
 
Täytyy nyt vielä mainita vielä sellainenkin seikka, että kun elokuun lopussa Lisää lankoja -postauksessa pohdin Drops jälleenmyyjäksi ryhtymistä, niin nyt on sitten otettu se askel, että ensimmäinen lankaerä on tilattu! Tervetuloa siis lankakaupoille joskus marraskuun puolella, kunhan saan langat hyllyyn.