Merinomyssy on sopivan pehmeä ja lämmittää mukavasti.
Merinomyssy vauvalle x 3
Olipa kerran ihan pieni vastasyntynyt vauva, jolla ei ollut yhtään sopivaa myssyä. Kaikki valmiit pipot ja lakit olivat ihan liian isoja ja tammikuussa oli kylmä. Niinpä vauva tarvitsi pipon, jonka ympärysmitta olisi noin 34 cm. Langaksi vauvan äiti valitsi Drops Baby Merinon, ja väritoiveena oli ruskea, ehkä valkoisella täydennettynä.
Meinasin ensin neuloa jonkun Klompelompe-myssyistä, mutta niiden ohjeissa ei näkynyt valmiin työn mitat, ja niissä on myös käytetty pääasiassa paksumpia lankoja, joten päädyin soveltamaan. Laskeskelin, että noin 80 silmukalla pitäisi Baby Merinosta tulla suunnilleen sopivan kokoinen. Tiesin, että vauvan isoveljelle syntymäpäivälahjaksi tehty puna-musta-valkoraidallinen merinovillapipo oli äidille mieluinen, joten päätin tehdä vauvan merinomyssyn samaan tyyliin, mutta ilman taitettavaa resoria. Tosin vauvan myssyyn tein joidenkin Klompelompe-myssyjen tyyliin päälaelle koristesolmun. Tehosteväriraidankin meinasin ensin tehdä, mutta jätin sen kuitenkin tekemättä, sillä vauvan myssyyn tuli niin paljon vähemmän raitoja (enkä oikein löytänyt täydellistä tehosteväriä).
Toiset kaksi myssyä lähtivät lahjaksi ulkomailla asuville suomalaisille kaksospojille, ja ne on neulottu alkuperäisen merinomyssyn mukaisiksi. Myssyt on neulottu sinisellä ja valkoisella Suomen värien mukaan – tosin sellaisen myönnytyksen tein, että käytin vaaleansinistä lankaa kirkkaamman ”Suomenlipunsinisen” asemesta. En halunnut tehdä kaksosille täsmälleen samanlaisia myssyjä, joten laitoin niihin värit eri päin. Nämä pipot olivat yllätys, joten jännitin hieman olisivatko ne sopivat, mutta onneksi saamani kuvan perusteella pipot näyttivät täydellisen sopivilta pienille pojille. 🙂
Näin syntyi merinomyssy
Merinomyssy on siis neulottu 80 silmukalla siten, että ensin noin 2-3 cm 1 o, 1 n -joustinneuletta 2,5 mm puikoilla, sitten puikkojen vaihto 3 mm puikkoihin ja yksi kerros oikein ja yksi nurin resorin värillä. Nurjan kerroksen jälkeen neuloin neljä kerrosta sileää toisella värillä, ja siiten taas yksi kerros oikein ja yksi nurin resorin värillä. Näitä kahta väriraitaa toistin, kunnes myssyn korkeus oli noin 10 cm. Sen jälkeen aloitin kavennukset neuloen edelleen myös väriraitoja.
Ensimmäisellä kavennuskerroksella neuloin koko ajan 6 silmukkaa oikein ja 2 oikein yhteen. Ensimmäisen kavennuskerroksen jälkeen neuloin 3 kerrosta oikein ilman kavennuksia. Toisella kavennuskerroksella neuloin 5 oikein ja 2 oikein yhteen. Toisen kavennuskerroksen jälkeen neuloin yhden kerroksen nurin ja kaksi oikein ilman kavennuksia. Kolmannella kavennuskerroksella neuloin 4 oikein ja 2 oikein yhteen ja jälleen kolme kerrosta ilman kavennuksia. Neljännen kavennuskerroksen jälkeen (3 normaalisti, 2 yhteen) tein enää vain yhden välikerroksen ennen seuraavaa kavennuskerrosta. Lopetin raitojen tekemisen seitsemän väriraidan jälkeen, ja jatkoin kaventamista alkuperäisellä langalla siten, että viimeisen valkoisen raidan jälkeen tuli vielä yksi kerros oikeaa ja nurjaa. Loput kavennukset tein kokonaan sileällä neuleella, kunnes jäljellä oli 10 silmukkaa.
Kavensin vielä kaksi silmukkaa, ja neuloin jäljelle jääneellä 8 silmukalla noin 9 cm pitkän putkilon. Tämän tötterön päättelin neulomalla 4 kertaa 2 oikein yhteen ja vetämällä langan silmukoiden läpi. Tein tötteröön solmun ja ompelin sen läpi pari pistoa samalla kun päättelin langat (ettei solmu aukea pesussa tai muuten vain vahingossa.) Lopuksi päättelin langat ja ompelin logon paikoilleen. Näin syntyi merinomyssy. Lankaa siihen meni noin 20 grammaa, noin 10 g / väri. Yksi kerä valkoista siis riitti hyvin näihin kaikkiin kolmeen myssyyn.