Pitsitossut veljentyttärelle. Nauhat kadonneet vuosien varrella johonkin, mutta näyttävät pysyvän jalassa ilmankin. Teksti julkaistu alun perin vanhassa blogissa, alkuperäisen jutun voi lukea täällä.

 

Pitsitossut Drops Cotton Viscose -langasta

 

Nämä pitsitossut sai veljentyttäreni kerran lahjaksi. Lanka on Dropsin Cotton Viscose (Käytin tässä postauksessa ensimmäisenä esitellystä bolerosta ylijääneitä lankoja.) ja ohje tossuihin löytyi Suuri Käsityö 10/2010 -lehdestä. Tein pohjiin liukuestekuviot Regian ABS Latexilla. Näyttää kestävän tossun pohjassa aika hyvin, kuviot eivät ole menneet miksikään käytössä. Muistelisin tehneeni tossut vuoden 2012 alussa, ja kuvat on otettu vasta nyt. Tossuissa oli valkoinen satiininauha, mutta se näyttää kadonneen jonnekin vuosien saatossa, olisi pitänyt ommella se kiinni takaa. Vaikka ei tuo nauhojen puuttuminen näytä menoa hidastavan…

Tossuissa on useampia erilaisia neulepintoja. Varsi pitsiä ja palmikkoa, pohja ja päällinen sileää ja reunat nurjaa neulosta.

Tossuissa on useampia erilaisia neulepintoja. Varsi pitsiä ja palmikkoa, pohja ja päällinen sileää ja reunat nurjaa neulosta.

Tossujen pohjaan "maalasin" liukuestekuviot.

Tossujen pohjaan ”maalasin” liukuestekuviot.

EDIT 2019

Lankaa tossuihin ei mennyt kovin paljoa, mutta en tietenkään enää muista paljonko (enkä ole ilmeisesti myöskään kirjoittanut sitä muistiin), mutta arvelisin yhdellä kerällä pärjänneen. Lanka ei ollut ohjeenmukainen, mutta en välittänyt siitä. Voi olla,että tossuista tuli hieman liian isot juuri sillä hetkellä käytettäviksi, mutta muita ”ongelmia” langanvaihto ei aiheuttanut.

Drops Cotton Viscose -lanka on jäänyt pois tuotannosta, mutta lähinnä samanlainen voisi olla Drops Muskat, joka on 100 % merseroitu puuvillalanka. Cotton Viscose kuului Garnstudion mukaan A-lankaryhmään, eli on näin ollen hieman ohuempi kuin B-lankaryhmään kuuluva Muskat. Mielestäni paksuuseroa ei kuitenkaan juurikaan ole. Muskat ei ole ihan yhtä selvästi kiiltävä lanka kuin Cotton Viscose, mutta maltillisen kiiltävä kuitenkin. Ja mikä parasta, kokonaan puuvillaa!